tiistai 17. toukokuuta 2016

Opettaja? Ohjaaja? Valmentaja? – Que?


Studion oven edessä on kymmenpäinen joukko lapsia. “Mona sä oot myöhässä!!” kuuluu useamman kuin yhden suusta siitä huolimatta, että tunnin on tarkoitus alkaa 30 minuutin kuluttua. Odottavan aika on pitkä, ymmärretään, siksi ihmetyttääkin mikä on niin jännää, että odottamaan on ehdoin tahdoin tultava aikuisen silmissä erikoisen pitkäksi aikaa? Jos vaikka saliin pääsisi etuajassa, treenaamaan ja leikkimään vähän pidemmäksi. Kertomaan koulupäivästä, uudesta puhelimesta, voitetusta talent-kilpailusta.

Tanssitunnit ovat erityisesti lapsille (miksei myös aikuisillekin!) paljon enemmän kuin vain tanssia ja kiva harrastus. Erityisesti VKTY:llä yhteisöllisyyttä painotetaan merkittävästi ja sen kuuluukin näkyä myös harrastajien suhtautumisessa tunteihin ja niiden toteutukseen. Opettajilla on valtava vastuu mahdollistaa arvojen välittyminen, ottaa isossakin ryhmässä jokainen tasapuolisesti huomioon ja siinä sivussa tarjota oppimisen nälkään myös lajiosaamista. Tämän vuoksi henkilökohtaisesti pyrin olemaan oppilaille ja harrastajille läsnä paitsi opettajana, myös kaverina ja turvallisena aikuisena joka on aidosti kiinnostunut juuri sinun päivästäsi ja juuri sinun viikostasi. Tunnille tultaessa täytyy olla sellainen fiilis, että sinne haluaa mennä, siellä on itse kaivattu ja tekemisestä tulee hyvä olo, kotiin lähtiessä näiden merkitys on vieläkin suurempi!

Harvemmin tulee ajateltua sitä, kuinka tärkeässä roolissa opettaja tai ohjaaja voikaan olla. Luonnollisesti jokainen käsittelee roolinsa omalla tavallaan, mutta uskon puhuvani reilun enemmistön puolesta sanoessani, että opettaja voi olla varma olevansa esikuva ja vaikuttavansa oppilaisiinsa ihmeellisissä määrin. Erityisesti nuorten oppilaiden kohdalla joka ikinen eleesi, sanasi ja tekosi tulee rekisteröidyksi ja prosessoiduksi. Ne muokkaavat sitä kuvaa, jonka pieni ihminen saa maailmasta, sosiaalisesta kanssakäymisestä ja jopa itsestään. Mitä tärkeämpi ohjaaja on, sen suurempi merkitys tällä peilaamisella on ja sitä suurempi on ohjaajan vastuu olla esimerkkinä – sen suurempaa on myös innostus treenaamista kohtaan ja tanssitaitojen omaksuminen.

VKTY:n ollessa nuori ja pääosin katutanssilajeihin keskittynyt seura (mahtavalla show-opetuksella höystettynä), ovat opettajat ja valmentajat onnellisessa asemassa. Jokaisen työllä on valtava merkitys, jokainen tunti muokkaa vantaalaista katutanssikulttuuria ja toiminnasta huokuu aina tekemisen meininki. Onnellinen asema näkyy paitsi näin seuratasolla, myös kohtaamisissa yksittäisten oppilaiden, tanssijoiden ja kollegojen kanssa. Se tuki ja palaute jota eri tahoilta saa, on äärimmäisen inspiroivaa ja voimaannuttavaa. Oppilaiden kehityksen näkeminen ja tanssin ilon välittyminen on tämän homman suola, se mikä saa janoamaan aina vaan lisää. Opetuskoukku? Ei mikään mahdoton käsite! Kauden merkittävin onnistumisen mittari on aina itselleni hymyjen ja halausten määrä joulu-, tai kevätnäytöksissä ja kisoissa, oppilaiden into jatkaa taas tauon jälkeen ja oma ymmärrys siitä, kuinka mahtavaa työtä saakaan tehdä. Tietenkään kaikki ei ole aina ruusunpunaista ja hattaranpehmeää, mukaan mahtuu pitkiä päiviä, epävarmuutta ja turhautumisia. Ne ovat osa isompaa kokonaisuutta, joka on silti aina positiivinen ja saa hymyn korviin.

On monta sanaa, jotka voisi sanoa tanssinopetuksesta kattamatta silti koko tunteiden, työtehtävien, tapahtumien ja tilanteiden kirjoa jonka tässä työssä saa kokea. Näin kevätkauden tullessa kohti loppuaan ei voi olla jo ajattelematta ja suunnittelematta seuraavaa kautta, uusia kisaideoita, uusia leikkejä ja uusia biisejä. Vuoden työ on loppumaisillaan ja katse on jo tulevassa. Se kertoo mielestäni paljon, on tämä nimittäin vaan mahtavaa hommaa!

- Mona Moilanen, ohjaaja, valmentaja, tanssija - 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti